AD-dom gav Sveriges Hamnar seger i hamnkonflikten


Sveriges Hamnar har vunnit en viktig seger mot Hamnarbetarförbundet i Arbetsdomstolen angående fackliga förmåner som enligt lag förutsätter kollektivavtal. Hamnarbetarförbundet förlorade på alla punkter och ska nu betala Sveriges Hamnar och APM Terminals ersättning om 618 000 kronor för rättegångskostnader. Domen är en seger för Sveriges Hamnar som står upp för att svenska arbetsmarknadsregler följs.

Arbetsdomstolen gav idag Sveriges Hamnar och APM Terminals rätt i att ha dragit in fackliga förmåner för Hamnfyrans ordförande. Enligt lag förutsätter dessa förmåner kollektivavtal vilket Hamnarbetarförbundet saknar. Men fram till 2017 hade ordföranden trots detta åtnjutit full lön från arbetsgivaren för att arbeta heltid med fackliga frågor för Hamnarbetarförbundet.

”Domen är en seger för Sveriges Hamnar och för APM Terminals. Hamnarbetarförbundets fackliga förtroendemän har länge åtnjutit fackliga förmåner som i lag är förbehållet fackföreningar med kollektivavtal. I kraft av Hamnarbetarförbundets ständiga hot om konflikt har man tvingat hamnar runt om i landet att utge olika fackliga förmåner såsom lön och ledighet för fackligt arbete trots att det enligt lag alltså endast gäller kollektivavtalsfack”, säger Joakim Ärlund, vd Sveriges Hamnar.

AD-domen är en seger för Sveriges Hamnar i den mycket infekterade konflikten i Göteborgs containerhamn.

”Hamnkonflikten drabbar hela Sveriges näringsliv hårt. Den skadar även förtroendet för den svenska modellen. Domen är en seger för Sveriges Hamnar som står upp för den svenska modellen och värdet av kollektivavtal för både fack och arbetsgivare”, avslutar Joakim Ärlund.