AD dömer sopkonflikten som olovlig – en seger för den svenska modellen!


Det är en seger för den svenska modellen och för RenoNorden att Arbetsdomstolen idag dömde sommarens vilda sopstrejk som olovlig stridsåtgärd.

Att fredsplikt råder under kollektivavtalet är en förutsättning för att den svenska modellen ska fungera. I somras bröt ett stort antal renhållningsarbetare mot kollektivavtalets fredsplikt genom att gå ut i en olovlig strejk.

”Fredsplikten är central för kollektivavtalet och för den svenska modellen. Den olovliga strejken hotade inte bara företaget utan även den svenska modellen. Det är bra att Arbetsdomstolen slår vakt om fredsplikten och bekräftar att det handlade om en olovlig strejk, säger Mattias Dahl, vd Transportföretagen.

Arbetsdomstolen konstaterade vidare att massjukskrivningarna var en olovlig stridsåtgärd.

”Det är extra allvarligt att missbruka sjukskrivningar som i det här fallet”, säger Mattias Dahl.

Stridsåtgärden har riktat sig mot en verksamhet som är känslig för störningar och som har en viktig samhällsfunktion, något Arbetsdomstolen vägt in.

”Det är alltid tråkigt med konflikt och särskilt då den drabbar verksamheter som är känsliga för störningar och som drabbar samhällskänsliga funktioner som i det här fallet”, avslutar Mattias Dahl.

 

För mer information kontakta Ebba Fredin, pressansvarig, 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen.se