Anders Norell Bergendahl vinnare i årets Bussförar-SM


Bussförar-SM är nu avgjord och vinnarna har korats i tävlingen om Sveriges bästa bussförare 2018. Bussförar-SM arrangeras i syfte att uppmärksamma bussförare och betydelsen av deras kompetens.

Årets vinnare heter Anders Norell Bergendahl från Keolis i Stockholm. Han klarade samtliga omfattande praktiska moment, inklusive halkkörning, sparsam körning, manövrering och katastrofövning. På andra plats kom fjolårets vinnare Marcus Edlund från Nobina i Örebro och tredjeplatsen gick till P-O Ängegärd från Aneby buss i Aneby.

 • Jag är överväldigad. Det är jätteroligt att vinna och att få representera mitt yrke, säger vinnaren Anders Norell Bergenhdahl.
 • Bussförare behöver inte enbart kunna manövrera en buss utan även vara serviceinriktade, hantera olyckor och konflikter samt kunna köra ekonomiskt och miljömässigt korrekt. Tävlingen lyfter fram de omfattande och breddade kompetenser som bussförare behöver ha och skapar på så vis viktiga förebilder som kan bidra till att öka, yrkesstoltheten i en bransch med stort rekryteringsbehov, säger Maria Sjölin, branschutvecklare utbildning och arbetsmarknad, Transportföretagen.

Varje år genomförs över en miljard resor inom kollektivtrafiken, där en av de viktigaste yrkesgrupperna är bussföraren, samtidigt som det råder stor brist på bussförare.

 • Under hösten kommer vi att släppa en rapport där vi tar ”tempen” på bussbranschen men redan nu kan vi på siffrorna se att det råder en stor efterfrågan på bussförare och även annan personal inom bussbranschen, avslutar Maria Sjölin.

Fakta:

 • Bussförar-SM avgjordes den 3 september på Gillingebanan i Vallentuna, norr om Stockholm.
 • Vinnarna – topp tre:
 1. Anders Norell Bergendahl, Keolis, Stockholm
 2. Marcus Edlund, Nobina, Örebro
 3. P-O Ängegärd, Aneby buss, Aneby
 • 16 bussförare från hela landet tävlande i fem moment: halkkörning, katastrofövning, sparsam körning, manövrering och komfortkörning.
 • Vinnaren kan titulera sig Sveriges Bästa Bussförare 2018 och får ett pris om 6 000 kr i resecheckar.
 • Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum, som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik. Samarbetspartners är Gillinge Stockholms Trafiksäkerhetscenter, Arbetsförmedlingen, Yrkesakademin och Drivec. Partners/Sponsorer är Transdev, Nettbuss, Kommunal, Keolis och Bergkvarbuss.

 

För mer information, kontakta:

Shashika Sellgren, kommunikatör, Transportföretagen

072-214 82 89 eller shashika.sellgren@transportforetagen.se