EM-silver till Sverige i lastbilsteknik


Andreas Sjöberg, lastbilstekniker och Jonathan Rydberg, personbilstekniker har trots stor konkurrens tagit hem andra- och femteplatsen under EuroSkills i Göteborg i helgen. Båda är dessutom vinnare på arbetsmarknaden. Motorbranschen behöver anställa 5 500 de närmaste tre åren. För Jonathan väntar ytterligare en chans på medalj i WorldSkills i Abu-Dhabi nästa år.

– Det är helt underbart, det trodde jag aldrig. Jag har varit lite sjuk, så det har inte känts som att det har gått så bra, men det verkar ju ha gått motsatsen. Jag är trött, men så glad och ikväll blir det fira med gänget, säger Andreas Sjöberg, lastbilstekniker på Wist, Last & Buss i Örnsköldsvik.

– Jag har nått mitt mål att nå över 500 poäng och jag är super nöjd med min femteplacering och dessutom har jag minst erfarenhet av dem som kom före mig så jag är hel nöjd, säger Jonathan Rydberg, personbilstekniker på Bilia i Nacka.

Tillsammans med svenska yrkeslandslaget har Jonathan och Andreas under tre dagar tävlat mot Europas bästa unga yrkesutövare i EuroSkills. Efter att ha ställts inför flera tuffa utmaningar under konkurrens från hela Europa, har de tagit hem ett silver och en femteplats inom sina respektive yrken.

– Andreas och Jonathan har gjort fantastiska insatser. Deras topplaceringar är också en vinst för Sverige. Det visar att de svenska utbildningarna håller hög klass och står sig väl i jämförelsen med övriga Europa. Att tävlingen skett i Sverige har dessutom gett oss möjlighet att inspirera massor av ungdomar till yrket genom den monter som Bilproffs haft. Vi har mött närmare 2000 ungdomar och vuxna i våra prova-på aktiviteter, säger Johanna Dahlqvist, branschutvecklare, Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN).

– Tävlingen har gett oss en fantastisk chans att lyfta de fordonstekniska utbildningarna. Och branschen behöver lyftas, bara de närmaste tre åren behöver det anställas 5500 personer. Samtidigt ser vi ett minskande antal elever som söker sig till de fordonstekniska programmen. För att möta detta har vi tillsammans med IF Metall startat ett nytt pilotprojekt – Motorbranschcollege. Vi gör detta med utgångspunkten att kvalitet även driver rekrytering till branschen, säger Caj Luoma, chef för Utbildning och Arbetsmarknad på MYN.

Läs mer om Motorbranschcollege på www.bilproffs.se.

Om EuroSkills
Med EuroSkills vill man öka medvetenheten om behovet av att få fler unga att söka sig till utbildningarna. Målet med EuroSkills är att lyfta och fortsätta kompetensutveckla dessa yrken, samt på ett spektakulärt sätt marknadsföra dessa för ungdomarna. Mer information om EuroSkills.

För mer information, kontakta:
Johanna Dahlqvist, tel: 08-762 71 45 eller 0730-447145
mail: johanna.dahlqvist@transportforetagen.se

Fakta
Motorbranschens yrkesnämnder, Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) och Lackerarnas Yrkesnämnd (LYN), är samarbetsorgan i yrkesutbildningsfrågor mellan Motorbranschens Arbetsgivareförbund och IF Metall resp. Sv. Målareförbundet. Tillsammans har de varumärket Bilproffs.se.