Rekordmånga sökanden till Motorbranschcollege första certifierade gymnasieskola


Kvalitet driver rekrytering. Motorbranschcollege första certifierade fordonstekniska utbildning – Jämtlands Gymnasium Fyrvalla – har haft rekordhöga antal sökanden i år med 131 sökanden till 74 platser. Utbildningen har haft fler förstahandssökande än alla andra program på skolan. Det är glädjande att vi börjar se effekterna av vår kvalitetssäkring, säger Caj Luoma på Transportföretagen.

Motorbranschen är i stort behov av personal och en av anledningarna är att det är för få som söker sig till de fordonstekniska utbildningarna. Transportföretagens förbund Motorbranschens Arbetsgivarförbund (MAF), tillsammans IF Metall, startade därför upp Motorbranschcollege (MBC) – ett kvalitetssystem för dessa utbildningar – med syftet att säkerställa en utbildning av god kvalitet för att attrahera fler elever och matcha företagens behov. Fyrvalla var den första skolan att MBC-certifieras med ett program i teknikens framkant.

  • Det är mycket glädjande att Fyrvalla har en så hög ansökningsgrad inför hösten. Det är ett gott betyg till skolan och dess personal samt ett bevis på att det gedigna arbetet som ligger till grund för MBC börjar ge resultat, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

På drygt sex månader efter lansering har MBC haft mer än 30 gymnasieskolor över hela landet som har ansökt om att bli MBC-skolor. Och fler tillkommer.

  • Kvalitet driver rekrytering. Utöver Fyrvalla så har majoriteten av skolorna, som var först ut med att MBC-certifieras, upplevt en ökad efterfrågan från blivande elever. Vi är på rätt väg och det visar också hur viktig samverkan är mellan skola och bransch, avslutar Caj Luoma.