Yrkestävlingen Euroskills 2018 i Budapest avgjord


Europas bästa yrkesarbetare inom motorbranschen har idag korats under årets yrkestävling Euroskills i Budapest, Ungern. Motorbranschens tävlande kämpade hårt men nådde inte hela vägen fram till en pallplats. De är dock vinnare såväl i Sverige som på arbetsmarknaden.

– Det har varit mycket spännande att följa de tävlande under dessa intensiva dagar. Ante, Alexander och Mathias har alla kämpat hårt. Deras omfattande engagemang och kunskap inom sina respektive yrken utmärker dem som goda ambassadörer för att få fler unga att bli intresserade av motorbranschen, säger Johanna Linder, branschutvecklare på Transportföretagen och tävlingsledare för Motorbranschens yrkesnämnd (MYN).

Det råder stor brist på personal inom motorbranschens yrken. Enligt Transportföretagens rekryteringsundersökning ”Tempen på motorbranschen 2018” behövs 6 400 personer anställas mellan 2018 och 2020.

– Den stora efterfrågan på arbetskraft innebär att så gott som alla som fullföljer och avslutar sina studier inom gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar får jobb. I detta perspektiv är samtliga tävlande idag vinnare på arbetsmarknaden, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

 

Placering för motorbranschens tävlande i Euroskills 2018

Lastbilsteknik – Ante Olfosson, 7:e plats

Personbilsteknik – Alexander Olofsson, 7:e plats och hedersmedaljen Medallion of Excellence, som indikerar höga poäng.

Maskinteknik – Mathias Röstberg, 10:e plats.

 

Fakta:

  • Yrkes-EM, Euroskills, 2018 pågick 26–28 september i Budapest, Ungern. Syftet med Euroskills är att lyfta yrkesutbildningar och fortsätta kompetensutveckla yrkena. Läs mer om Euroskills här http://www.euroskills2018.com/
  • Prisutdelningen skedde den 29 september.
  • 500 ungdomar från 28 europeiska länder i tävlade inom 40 olika yrken.
  • Antalet besökare var 100 000 på tre dagar, jämfört med 75 000 år 2016.
  • Enligt Transportföretagens mätning ”Tempen på motorbranschen 2018” är branschen i stort behov av personal. Mellan 2018 och 2020 behöver 6 400 personer anställas. Läs rapporten i sin helhet här.

 

För mer information, kontakta Shashika Sellgren, kommunikatör på Transportföretagen, på shashika.sellgren@transportforetagen.se eller 072-214 82 89