Heja, nu har startskottet gått!


Världsmästerskapen i yrkesskicklighet har nu börjat. Idag gick startskottet i Abu Dhabi. Bland transporter är både flygtekniker och motorbransch representerade tävlingsgrenar – nu gäller det!

(Bild: Svenska yrkeslandslaget. Foto WorldSkills Sweden.)

Nu har Yrkes-VM i Abu Dhabi startat. Tävlingarna, som kommer att pågå till den 19 oktober, samlar yrkesskickliga ungdomar från hela världen. Bland dem finns Caroline Söderqvist, Olle Karlsson, Jonathan Rydberg och Elias Karlsson representerade i tävlingsgrenarna flygtekniker, fordonslackering, personbilsteknik och bilskadeteknik. Transportföretagen och Motorbranschens yrkesnämnder följer och stöttar de tävlande på plats.

”Våra tävlande ungdomar har tränat hårt för världsmästerskapen som kräver lång förberedelse. De är dessutom fantastiska ambassadörer för branschen som behöver attrahera fler ungdomar, rekryteringsbehovet är enormt”, säger Johanna Dahlqvist, branschutvecklare på Transportföretagen.

”Transportnäringen har ett mycket omfattande rekryteringsbehov. Yrkestävlingarna är därför ett välkommet inslag i arbetet med att höja yrkenas status och stärka utbildningskvaliteten. Vår bransch är en framtidsbransch som har genomgått stora förändringar i samband med teknikutveckling och digitalisering och som ständigt erbjuder nya, spännande utmaningar”, säger Caj Luoma, chef för utbildning och kompetensförsörjning på Transportföretagen.

För pressfrågor kontakta Ebba Fredin, pressansvarig, Transportföretagen: 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen.se

Fakta om Yrkes-VM
Yrkestävlingarnas syfte är att höja kvaliteten på yrkesutbildningarna och att väcka intresse till att välja gymnasieskolans yrkesutbildningar. Yrkestävlingarna har under de senaste åren etablerat sig allt starkare. Yrkes-VM som äger rum vartannat år och som har funnits sedan 1950-talet samlar numera över 1300 ungdomar från över 60 länder/regioner för att tävla i mer än 50 yrken. Besökarantalet brukar ligga på hundratusen till tvåhundratusen personer.