Ta det lugnt i trafiken, visa hänsyn och se till att ha goda marginaler


Under årets första elva månader har 287 människor omkommit i trafiken, en av de högsta siffrorna under de senaste tio åren. Under samma period i fjol omkom 234 människor.

”Det är en oroväckande utveckling, kommenterar Anna Grönlund, vice näringspolitisk chef Transportföretagen samt branschchef Sveriges Bussföretag.

Antalet omkomna i mötesolyckor har nästan fördubblats under årets första elva månader jämfört med motsvarande period i fjol. Antalet dödade i olyckor med lastbil inblandad ökade också kraftigt under perioden.

Ofta är det en personbil som av okänd anledning kommer över på fel sida av vägbanan och krockar med mötande lastbil. Lastbilsföraren råkade bara vara på fel plats vid fel tillfälle. Antalet omkomna lastbilsförare nästintill dubblerades mellan 2017 och 2018, 14 lastbilsförare omkom under årets första elva månader jämfört med 8 för helåret 2017.

Mycket gick således åt fel håll. Men det finns också ljusglimtar. Busstrafiken är enligt statistiken det säkraste sättet att färdas på väg. Samtidigt kan en incident med buss få stora konsekvenser, då många människor berörs. Den tragiska olyckan i Sveg i år är ett sådant sorgligt exempel.

”Vi får hoppas att 2018 bara kommer att utgöra ett enstaka brott i den nedåtgående kurvan, men det finns all anledning att ta det på största allvar. Avsaknaden av trafikpoliser, bristande vinterväghållning och otillräckligt underhåll av vägnätet är några faktorer som tyvärr kan tala emot att det är en tillfällig uppgång” säger Anna Grönlund.

Nu stundar jul- och nyårshelger, helger då det är mycket trafik ute på vägarna.

”Så förutom att självklart önska alla en god jul och ett gott nytt år vill jag be er som ska ut i trafiken att ta det lugnt, visa hänsyn, ha goda marginaler, undvik att köra trött och det självklara: inga som helst droger eller alkohol i kroppen. Kanske kan du också välja att ta bussen dit du ska och låta en yrkesförare köra dig tryggt och säkert till ditt firande? Tänk då på att ta på dig bussens bälte. Och om du blir irriterad över en lastbil som ligger framför dig på vägen, tänk på att den kör där för din skull. Den är kanske lastad med livsmedel till butiken eller julklappar till barnen. Undvik onödiga och farliga omkörningar. Som alltid gäller att det är bättre att komma fram sent än att inte komma fram alls”, avslutar Anna Grönlund.